Dudak Dolgusu
Dudak dolgusu; dudağın şeklini, doku ve yüzeyini estetik olarak geliştirmek; istenilen hacim ve formu oluşturmak amacıyla...

Dudak Dolgusu Nedir? 

Dudak dolgusu; dudağın şeklini, doku ve yüzeyini estetik olarak geliştirmek; istenilen hacim ve formu oluşturmak amacıyla hyaluronik asit içeren dermal dolgu maddelerinin enjeksiyonu ile yapılan kozmetik bir dudak büyütme prosedürüdür.  

Dudak Dolgusu Nasıl Yapılır?

Dudaklara dolgusu uygulama öncesinde, genellikle anestezik (lokal uyuşturucu) etki gösteren kremler sürülerek 15-20 dakika bekletilmesi iğne hissini azaltarak işlemi çok daha konforlu hale getirmektedir. Sonrasında  son derece ince uçlu iğne uçları kullanılarak enjeksiyona başlarız. 

Dudak Dolgusu İçin Hangi Dolgu Maddeleri Kullanılır? 

Dudakları istenilen form ve boyuta taşımak için kullanılabilecek dolgu maddeleri çeşitlidir. Dudak dolgu maddelerini; kalıcı-yarı kalıcı ve dönemsel (tekrarlanması gereken) dolgu maddeleri olarak adlandırabiliriz. 

Kalıcı dudak dolgu maddeleri implant (silikon protezler), yarı kalıcı özellikte dolgu maddeleri yağ enjeksiyonu olarak tanımlanabilir. Bu iki yöntem de farklı sonuçlar alınması ve de yüksek yan etkileri nedeni ile özellikle dudak dolgusu söz konusu olduğunda önerilmemektedir. Dudak dokusu, viskozitesi (akışkanlığı) düşük yapılardır. Bu nedenle enjekte edilecek doku malzemesinin bu yapı ile uyumlu özellikte olması gerekir. Silikon protezler gibi sert, yağ dokusu gibi katı kıvamlı dolgu türleri dudak dokusunda ihtiyaç duyduğu akışkanlık ile form alamayacağı için dudakta topaklanma ve sert çıkıntılar yaratabilir. Sonuçlar kalıcı ya da yarı kalıcı olacağı için sağlanmak istenilen yapı sağlanamadığı takdirde tedavinin tekrarı ya da telafisi çok daha zor olacaktır.  

Dönemsel dudak dolgu maddeleri ise; Juvederm, Restylane, Teosyal, Perlane, Surgiderm, Hylaform, Dermadeep, Dermalive, Rofilan, Puragen’dir. İçeriği Hyaluronik asit, hali hazırda vücudumuzda da olan bir maddedir. Vücut ile uyumlu yapısından dolayı daha az alerjen bir maddedir ve yan etkileri de yok denilecek kadar azdır.  Hyaluronik asit içerikli dolgu maddeleri zamanla vücut tarafından emilir, dudaklara uygulanan hyaluronik asit dolgu maddelerinin kalıcılığı 6-12 aydır.

Hyaluronic Asit Nedir?

Hyalüronik asit tüm canlılarda bulunur ve aynı moleküler yapıya sahiptir. Sentetik ortamda elde edilen (NASHA) hyalüronik asit; insan dokusu ile %99.9 saflıkta tuzlu suyla doyurulmuş, enjektöre çekili formda uygulamaya hazır ürünler olarak kullanılmaktadır. Günümüzde en çok tercih edilme nedenleri; daha önce uygulanan kollajen enjeksiyonlarında karşılaşılan alerjik sorunların görülmemesi, uzun süreli kırışıklığı azaltıcı etkisi ve derinin su tutma kabiliyetini yeniden sağlamasıdır.

Dudak dolgusu uygulamalarında dolgu maddesinin kullanıldığı alanlar;

  • Dudak kalınlaştırılması
  • Dudak konturlama
  • Dudak şekillendirme
  • Burun dudak katlantısı

Hyaluronic Asit İle Yapılan Dolgu Doğal ve Dolgun Bir Görünüm Sağlar mı?

Hyaluronik asit ile yapılan dudak dolgusu, uygulamayı yapan doktorun ehli bir doktor olması kaydı ile doğal ve dolgun bir görünüm sağlar. Gerçekleştirilecek dudak dolgusundan kişinin beklentisi, bu beklentinin genel yüz hatları ile uyumu, dudak formunun ve yapısının talep edilen formu alabilecek yatkınlıkta olup olmadığı gibi detaylar sonucu belirler. Hyaluronik asit içerikli dolgular, su moleküllerini bağlayarak etki eder bu nedenle hem dudakları biçimlendirip hacim verir hem de yoğun olarak nemlenmesini sağlar.  

İğneli Dudak Dolgusu İşlemi Ağrılı veya Acılı mıdır?

Dudaklar yapıları itibariyle oldukça hassas organlardır. Bu nedenle bu bölgede gerçekleştirilecek herhangi bir işlem ağrı ya da acıya neden olabilir. İğneli dudak dolgusu işleminden önce, dudak bölgesinin tamamen uyuşturulması amacıyla, anestezik etkili kremler kullanılır. Yaklaşık 15-20 dakika içinde anestezik krem ile uyuşturulan dudak bölgesi, konforlu bir işlem süresi sunar. 

Dudak dolgusuna neden ihtiyaç duyulur? Kimler Dudak Dolgusu Yaptırabilir?

Bazı gençlerde yapısal özellik olarak dudaklar incedir. Bunun yanında yaşlanan kişilerde yüzdeki diğer bölgeler gibi dudaklar da çekiciliğini yitirirler. Dudaklar hacim kaybederek daha ince ve düz hale gelirler. Buna ek olarak dudağa arkadan destek veren çene kemiklerdeki osteoporotik değişiklikler ve dişlerdeki yükseklik kaybı dudakların aşagı sarkmasına katkıda bulunur. Yine dudak çevresi kaslarda yaşla ortaya çıkan hiperaktivite dudak üstünde dikey çizgilerin ortaya çıkmasına sebep olur. Dudak büyütme Ayrıca yine bazı kasların olaya katılması dudak köşelerinin aşağı dönmeye başlayarak üzgün bir ifade vermesine sebep olur.

Dudak Dolgusunun Kalıcılığı Ne Kadar Sürer?

Hyaluronik asit içerikli dolgu maddeleri zamanla vücut tarafından emilir, dudaklara uygulanan hyaluronik asit dolgu maddelerinin kalıcılığı 6-12 aydır. Sonrasında işlemin tekrar edilmesi gerekir. 

Dudak Dolgusu Tasarımları Nelerdir?

  • Dudak dolgusu, dudağın alacağı nihai görünüm itibariyle de farklı isimlerle anılır. Dudak dolgusu tasarımı olarak da bilinen bu uygulama, üst dudak ve alt dudağa kazandırılacak formun oran ve orantısına bağlı olarak değişiklik gösterir. Dudak dolgusu tasarımları: “Afrodit Dudak Dolgusu”, “Venüs Dudak Dolgusu”, “Hera Dudak Dolgusu” ve “Eros Dudak Dolgusu” isimleriyle tanımlanır. 
  • Afrodit Dudak Dolgusu: Adını güzellik tanrıçasından alır ve onun mükemmel dudak formunu yakalamak için yapılır. Afrodit Dudak Dolgusunda üst dudak ile alt dudak simetrik yapıda değildir. Uygulama, her kişinin yüz proporsiyonu ve altın oran hesapları gözetilerek tasarlanır. Afrodit Dudak Dolgusu tasarımında dudak gövdesi dolgun ve kalın dudak kenarlarına doğru yavaş yavaş incelen bir kontür uygulanır. 
  • Venüs Dudak Dolgusu: Venüs Dudak Dolgusu, Afrodit Dudak Dolgusuna oranla daha doğal bir görünüme sahiptir.  Venüs Dudak Dolgusunda amaç, doğal ve etli-kalın bir dudak formu yaratırken; alt-üst dudak simetrisinin tam sağlanması ve  üst dudak kıvrımının daha belirgin hale getirilmesidir. Venüs Dudak Dolgusu ile keskin olmayan bir dudak çizgisi oluşturulur. 
  • Hera Dudak Dolgusu: İsmini mitoloji tanrıçası Hera’dan almıştır. Hera Dudak Dolgusu’nda amaç; canlı ve dolgun dudak görünümü yakalamaktır. Kalın ve etli dudaklar yaratılırken alt dudak ile üst dudak arasında 3 ve 3/2 oranındaki fark korunur, alt dudak üst dudağa oranla daha etli olarak tasarlanır. 
  • Eros Dudak Dolgusu: Eros Dudak Dolgusu, hemen herkeste olması gereken eros yayının, yani ideal dudak kıvrımının yeniden belirginleştirilmesi ya da hiç yok ise oluşturulması amacıyla yapılır. Eros yayının olmaması kişinin olduğundan yaşlı, sinirli ve hatta mutsuz görünmesine neden olur.  Eros Dudak Dolgusu ile eros yayı belirgin hale getirilirken dudakların da yüz ile uyumlu boyutta dolgun ve etli görünmesi sağlanmaktadır. 

Dudak Dolgusu Öncesinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Dudak Dolgusu öncesinde dikkat edilmesi gerekenler, enjeksiyon içerikli hemen her işleme dair prosedürlerle aynıdır. İğneli dudak dolgusu işleminin sonrasında enjeksiyon yerlerinde kanama oluşma riskini azaltmak için; kan sulandırıcı ilaç ve gıdaların kullanılmaması önerilir. Dudak dolgusu öncesi: Aspirin, ibuprofen gibi ağrı kesici antienflamatuar ilaçlar; Ginko biloba, çuha çiçeği yağı, sarımsak, ginseng ve Vitamin E içeren takviye gıdaların kullanımı uygulamadan 1 hafta önce sonlandırılmalıdır. 

Dudak Dolgusu öncesi, sigara ve alkol tüketimi de doktorunuzca belirlenecek süre boyunca sonlandırılmalıdır. Dudak dolgusu öncesi ve sonrası alkol tüketimi, ilgili bölgede ödem artışına neden olabilir. 

Dudak Dolgusu öncesi, uygulama günü makyajsız ve banyo yapmış olarak kliniğe gidilmelidir.  İşlem sonrası hemen banyo yapılması önerilmeyeceği için günlük duşun işlemden önce yapılması kendi kişisel konforunuz açısından önemlidir. 

Dudak Dolgusu Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Dudak Dolgusu Sonrası dikkat edilmesi gereken bir dizi husus vardır, bunlar sırasıyla; 

  • Dudak Dolgusu Sonrası, en az 2 saat süreyle kahve, çay gibi sıcak içecekler ve sıcak yiyecekler tüketilmemelidir. 
  • Dudak Dolgusu Sonrası, ilk 24 saat süresince makyaj yapılmaması, dudaklara parlatıcı ve ruj sürülmemesi önerilir. 
  • Dudak Dolgusu Sonrası, ilk 1-2 gün dudak bölgesinde hassasiyet oluşması normaldir. Bu belirtiler genellikle 3 gün sonra kendiliğinden yok olur. Ayrıca ilk günler şişlik, enjeksiyon yerlerinde morarma meydana gelebilir. Dudak dolgusu sonrası buz uygulaması ödemin inmesini ve dudakların toparlanmasını kolaylaştırır. Ayrıca doktorunuz, ödem ve morlukların giderilmesine yardımcı K vitamini ya da arnika içerikli krem veya jel kullanmanızı önerebilir. 
  • Dudak Dolgusu Sonrası, dudağınızı zorlayacak mimiklerden uzak durmak önemlidir. 
  • Dudak Dolgusu Sonrası, kanamayı ve ödemi arttırdığı bilinen sauna, hamam, buhar banyosu, aşırı sıcak su ile banyo gibi faaliyetlerden 3 gün boyunca uzak durulmalıdır. 
  • Aşırı fiziksel aktiviteler, başın öne eğilmesini gerektiren egzersizler de Dudak Dolgusu Sonrası ilk 1 hafta boyunca yapılmamalıdır. 
  • Dudak Dolgusu Sonrası, acılı ve baharatlı gıdalardan da kaçınmak dudak bölgesinde olası bir irritasyona neden olmamak için önemlidir. 
  • Alkol tüketimi, sigara kullanımı gibi alışkanlıklar, dudak dolgusu sonrası ödem ve kanama riskini arttırdığı için doktorunuzun önerdiği süre boyunca asla kullanılmamalıdır. 
  • Dudak Dolgusu Sonrası öpüşmek ilk 24 saat, cinsel ilişkiye girmek özellikle ilk 3 gün boyunca önerilmemektedir. Hassas olan dudak dokusunun zarar görmesine neden olabilir. 
  • Dudak Dolgusu Sonrası ilk hafta güneşten uzak durulmalı, havuz ve denize girmekten kaçınılmalıdır. 
  • Dudak Dolgusu Sonrası, dudaklar ilk 3 gün aşırı hassas olacağı için; masaj gibi baskı uygulayacak işlemlerden ovuşturma ya da peeling gibi hassasiyeti arttırıcı hareketlerden uzak durulmalıdır. 
  • Dudak dolgusu sonrası, eğer uygulama uzman kişilerce yapılmış ise topaklanma (top top olma) görülmez. Enjeksiyonun yüzeysel uygulanması, tek seferde verilmesi gerekenden fazla dolgu malzemesinin enjekte edilmesi gibi uygulama hatalarına bağlı olarak topaklanma oluşabilir. 

Dudak Dolgusunun Bir Zararı Var mıdır? Güvenli Bir Uygulama mıdır?

Dudak dolgusu, konusunda uzman hekimler tarafından, doğru teknik ve yöntemle yapıldığı takdirde son derece güvenli bir uygulamadır. Önerilen uygulama FDA onaylı hyaluronik asit içerikli geçici dudak dolgularının tercih edilmesidir. Hyaluronik asit, kişinin vücudunda doğal olarak bulunan bir madde olduğu için yan etki de barındırmaz. 6 ila 12 ay içinde vücut tarafından emilerek metabolize olur ve vücuttan atılır.  Hyaluronik asit içerikli dudak dolgusunun zararı yoktur, uygulanması en güvenli seçenektir. 

Dudak Dolgunlaştırmada İyileşme Süresi Ne Kadardır?

Doktorunuz tarafından önerilen bakım süreçlerine uygun hareket edildiğinde konforlu bir iyileşme süreci söz konusudur. Uygulamayı takip eden ilk 1-2 gün ödem ve şişlik görülür. His kaybı oluşmaz. Dudak şeklinin tam oturması ve nihai görünümünü alması 7 ila 10 gün aralığında tamamlanır. 

Dolgu İşlemi Etkisini Ne Zaman Gösterir?

İşlem yapıldığı anda  sonuç verir, değişiklik hemen fark edilebilir.  Bir gün sonra hafif artan ödem birkaç günde geriler ve yaklaşık 7. Günde istenilen sonuç elde edilir. İşlem uygulanan bireylerin fizyolojik farklılıklarına göre uygulamayla birlikte hafif şişlik, kızarıklık, veya morarma gibi etkiler oluşabilirse de bu  belirtiler sadece birkaç gün sonrasında herhangi bir belirti rahatsızlık oluşturmadan geriler. Yüz anatomisine ve oranlarına uygun yapılan dudak dolgusu işlemleri asla yapay bir görüntüye neden olmaz. Sonuçta ortaya son derece doğal ve estetik bir dudaklar ortaya çıkar.

Dudak Dolgusu | 2020 Fiyatları

Dudak dolgusu fiyatlarına etki eden unsurların başında kullanılacak dolgu maddesinin markası, uygulamanın yapılacağı klinik, doktor hatta il ve ilçe gibi farklar vardır. Her bir dudak dolgusu uygulaması kişiye özel planlanır. Bu nedenle enjekte edilecek dolgu maddesi oranı da kişiden kişiye değişiklik gösterir. Nihai fiyat belirlemesi, yapılacak olan ilk muayeneden sonra belirlenebilir.

Online Randevu
Op. Dr. Serhat Tuncer
Op. Dr. Serhat Tuncer
Yaklaşık 1 saat içerisinde cevap verebilir.
Op. Dr. Serhat Tuncer
Merhaba, Size nasıl yardımcı olabilirim?
09:32