Yanak Ve Kaş Kaldırma Ameliyatı
Orta yüz diye tabir edilen bölge yanaklar ve elmacık kemikleri kapsamaktadır. Kırklı yaşlardan sonrasındaki dönemlerde yanaklar yer çekiminin ve yaşlanmanın etkileri ile aşağı doğru sarkar.Zamanla bu sarkıklık artık elmacık kemiklerini ortaya çıkaracak kadar belirginleşebilir ve bu sarkan dokular daha altlarda, ağız seviyesinde bir dolgunluk ta yaratır.
Ameliyat
Ameliyatta aşağı sarkmış dokular yukarıya kaldırılarak elmacık kemikleri üzerinde ki dolgunluk yeniden sağlanır. Böylece alt taraftaki genişlemeyi de azaltıp ve yüz formu değişir.
Kesimler sadece ağız içerisinde, üst dudağınızın bittiği yerde ve saçlı derinizin içerisinde yapıldığı için hiç bir iz kalmaz. Kamera ve özel aletler ile kaslar, yağ paketleri, zarlar teker teker hazırlanarak yukarıya taşınır.
Kimler Bu Ameliyat İçin Uygundur
Normal şartlarda elmacık kemiklerinizin yüksekte ağız seviyesinde yanaklarınızın da olabildiğince içerde olması idealdir. Eğer bu oranlar tersine dönmüşse, yani yanaklarınız çıkık ama elmacık kemikleriniz düzleşmişse bu ameliyat sizin için uygun olabilir.
Bu mutlaka yaşlılıkta yapılan bir ameliyatta değildir. Bu ameliyatı olan hastaların önemli bir kısmının doğuştan sarkık yanakları vardır.
Ameliyat Sonrası
Bu ameliyattan sonra yüzünüzde ilk göreceğiniz değişiklik şişlik olacaktır.Bu ağrılı bir ameliyat değildir. İlk bir kaç gün başınız dik yatacaksınız ve bol buz uygulayacaksınız. İşe dönüş genellikle birinci haftanın sonunda mümkündür. Elmacık kemikleri ilk bir kaç hafta olduklarından şiş gözükürler. Genellikle ikinci, üçüncü hafta da ödemin çözüldüğünü görerek rahat bir nefes alırsınız.
Komplikasyonlar
Bu ameliyat sonrasında olabilecek küçük kan birikmeleri (hematom) ciddi bir sorun yaratmayacaktır.
Enfeksiyon bu ameliyattan sonra görülebilecek komplikasyonlardandır. Ameliyatın büyük bölümü ağız içinden yapıldığı için buradan mikrop kapma ihtimali her zaman vardır.Ancak bu tür enfeksiyonlar doğru tedavi edilirse hızla iyileşirler.
Asimetri: Bu ameliyatta dokuları asan dikişlerden birisinin görevini tam yapmaması asimetriye sebep olabilir. Bu durumda bu dikişin tekrar konulması gerekebilir.
Geçici his kaybı da bu ameliyattan sonra beklenen bir sorundur. Üst dudakta ve alında olabilecek his kayıpları genellikle bir kaç hafta sonra geçecektir. Aylar süren kayıplar ile nadir olarak karşılaşılabilir.
Geçici saç dökülmesi de nadiren olabilir. Ancak saçlar ve his mutlaka geri gelecektir.
Ameliyatın Özeti
- Anestezi şekli: Genel.
- Ameliyat nerede yapılmalı: Bu ameliyat için alt yapısı olan bir hastane ameliyathanesinde.
- Ameliyat süresi: 1,5–4 saat.
- Hastanede yatış süresi: Aynı gün taburcu olunabilir.
- Ameliyat sonrası ağrı – sıkıntı: 2-3 gün hafif ağrı. Ağızdan alınan basit ağrı kesiciler yeterli olur.
- Şişme, morarma: 3–6 gün arasında, orta derecede.
- Pansuman: 2 günde tamamen çıkarılıyor. Drenler, eğer varsa ertesi gün alınıyor.
- Dikişler: Ağız içinde alınması gereken dikiş yok, diğer bölgeler 7.gün
- Ne zaman işe dönülebilir: 7 gün.
- Spor: 2 hafta sonra uzun yürüyüşler, 3 hafta sonra ağır spora başlanabilir..
- Son şekil: 3 ay