Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti)
Göz kapakları yaşlanmanın en fazla kendini gösterdiği ve en fazla dikkat çektiği yer. Yapısı gereği hem çok hareketli hem de çok ince derili olan göz kapaklarında cilt kırışması ilerleyen yaşlarda neredeyse kaçınılmazdır. Etraflarında başlayan bütün sarkmalar, gevşemeler de göz kapaklarını etkilemektedir.
Alın yaş ilerledikçe aşağı doğru iner. Alın ile beraber kaşlar da üst göz kapaklarının üzerine düşmeye başlar. Böyle bir yükü kaldırma gücü olmayan göz kapakları aşağıya doğru kaymaya başlar. Göz küresini çevreleyen, ona destek sağlayan yağ torbalarını alt göz kapaklarından ayıran bir zar vardır. Bu elastik bir zar ve de bariyer görevini yapar. İlerleyen yaş ile bu zar gevşer ve yağ torbalarının yükünü taşıyamaz hale gelir. Böylece “göz torbaları” oluşur.
Göz kapaklarının derisi vücuttaki en ince deridir ve altındaki hareketli kaslara yapışıktır. Dolayısı ile her göz hareketinde göz derisi biraz daha kırışır ve sarkar. Göz kenarlarında “kazayağı” denilen yan kırışıklıklar buna bir örnektir. Gözaltında yanakların üst sınırında derin bir oyuk ortaya çıkar. Bu yanakların aşağı sarkmasından kaynaklanır.
Ameliyat
Standart göz kapağı ameliyatlarında göz kapağı derisi, deri altındaki ince kas tabakası ve göz torbalarını dolduran yağlar alınır. Bu çok sık yapılan bir ameliyat olmasına rağmen genellikle hastalarda hayal kırıklığı yaratır. Bunun nedeni yukarıda saydığımız temel sorunların bir kısmının ameliyat edilen dokulara değil yanaklar ve alın gibi komşu başka yapılara ait olmasıdır. Örneğin üst göz kapaklarındaki yığılmanın büyük miktarı aşağı sarkmış kaşlardan gelir.
İdeal olan göz kapaklarına yüzün bir parçası olarak yaklaşmaktır.
Sıralama şu şekilde gerçekleşir:
I. Öncelikle gözünüzün altında yanağınıza inen derin bir çukur varsa bu çukur mutlaka doldurulmalıdır.Bu çukur gözaltı torbalarını oluşturan yağların aşağı doğru yayılması ve yanakların yukarı kaldırılması ile giderilmelidir. Bu şekilde elmacık kemiklerinden alt göz kapaklarına doğru uzanan kesintisiz dümdüz bir yüzey oluşabilir.
II. Yanaklarınızda sarkıklık varsa bu mutlaka düzeltilmelidir. Bunun için yanakları kaldırmak ya da alt göz kapağı ameliyatı sırasında orta yüzü yukarıya almak mümkündür.
III. Eğer alnınız ve kaşlarınız gözlerinizin üzerine yığılmışsa önce bunlar düzeltilmelidir. Şakak germe ile kaşlar doğru konuma alınmalıdır. Hala üst göz kapağında sarkma varsa bu tedavi edilmelidir. Kaz ayakları da şakak bölgesindeki sarkmadan ortaya çıkmaktadır, şakak germe ile bu sorunda bertaraf edilmiş olacaktır.
Bütün bu sorunlar ortadan kalktıktan sonra,göz kapağındaki kas ve deri fazlalıklarını almak yeterli olacaktır.
Ameliyat Sonrası
Ağrılı bir ameliyat olmamakla beraber ameliyat sonrası göz kapakları şişecektir. Bu süreç 7 gün boyunca devam edecektir. Hastanede yatmanıza gerek yoktur. Gözleriniz ameliyattan sonra açık olacak, sadece göz kapaklarında ince bantlar yapıştırılacaktır.
Komplikasyonlar
Blefazoplasti ile ilgili komplikasyonlar diğer birçok estetik cerrahi işlemlerinin komplikasyonlarından daha azdır. Fakat, bazı geçici sorunlar belirebilir. Ameliyat sırasında birçok ince kan damarı etkilendiği için hematomlar ortaya çıkabilir. Bunlar genellikle birkaç gün sonra hafifler ve kalıcı bir iz bırakmazlar.
Ameliyat sırasında göz adaleleri hafifçe zedelenebilir ve çift görmeye yol açabilir. Birkaç gün boyunca aşırı göz yanması olabilir, fakat bu genellikle kısa zamanda ortadan kalkar.
Ender olmakla birlikte, daha ciddi komplikasyonlar meydana gelebilir. Bunlardan biri, alt göz kapağından çok fazla deri alınması sonucu meydana gelen kapağın dışarı dönmesi durumudur. Eğer çok fazlaysa ameliyatla düzeltilebilir.
Ameliyatın Özeti
- Anestezi şekli: Lokal ya da genel anestezi.
- Ameliyat nerede yapılmalı: Bir hastane ameliyathanesinde.
- Ameliyat süresi: 1–3 saat.
- Hastanede yatış süresi: Aynı gün taburcu olunabilir.
- Ameliyat sonrası ağrı – sıkıntı: Bir kaç gün hafif bir sızlama olabilir. Genellikle ağızdan alınan basit ağrı kesiciler yeterli olur.
- Şişme, morarma: 3–7 gün arasında, orta, bazen ileri derecede.
- Pansuman: Dikişler alınana kadar pansuman yapılmıyor. Dikişler ile her şey alınıyor.
- Dikişler: Beşinci gün
- Ne zaman işe dönülebilir: 3–7 gün.
- Spor: 2 hafta sonra uzun yürüyüşler, 3 hafta sonra koşuya başlanabilir. Ağır sporlara 4. haftadan sonra başlanabilir.
- Son şekil: Genellikle ilk ay hafif bir ödem devam eder. Son şekil ise üçüncü ayda ortaya çıkar.