Karın Germe ameliyatı nedir?
Karın Germe Ameliyatı, bilinen diğer isimleriyle “Karın Estetiği”, “Karın Germe Operasyonu”, “Abdominoplasti; karın bölgesindeki fazla yağ dokusunun çıkarılmasının ardından cildi germek, daha sıkı bir karın profili oluşturmak için zayıflamış kasları geri yüklemek, düz bir karın bölgesi oluşturmak amacıyla yapılan cerrahi operasyona verilen addır.
Karın bölgesindeki cilt ve kas yapısı çeşitli nedenlerle zaman için deforme olur. Sık kilo alıp vermek, hamilelik, yaş alma-yaşlanma, kalıtımsal nedenler, geçirilmiş ameliyatlar sonrası karın bölgesinde bağ ve doku gevşekliği oluşabilir. Kişi, düzenli spor hayatı ve sağlıklı beslenme prosedürlerine uygun bir yaşam sürüyor olsa da gevşek ve sarkmış bir karın bölgesine sahip olabilir. Karın germe ameliyatı ile çatlamış, gevşemiş karın derisi düzeltilebilir, iç karın kaslarının sağlamlaştırılarak, düz ve gergin bir karın görüntüsü yaratılarak vücut hatlarının düzeltilmesini sağlanır.
Karın Gerdirme Aşamaları
Karın Gerdirme Ameliyatı, kişinin ihtiyacına göre “mini karın germe” ya da “tam karın germe” ameliyat seçenekleriyle planlanır. Hangi ameliyat prosedürünün sizin için uygun olduğuna, doktorunuz tarafından yapılacak muayeneye göre karar verilir. Karın germe ameliyatı aşamaları her iki karın germe ameliyatı çeşidinde benzer adımlara sahiptir;
1. Adım – Anestezi: Karın Germe Ameliyatları, genel anestezi altında yapılır. Seçenekler arasında intravenöz sedasyon ve genel anestezi bulunur. Doktorunuz sizin için en iyi seçimi önerecektir.
2. Adım – Kesi: Tam bir karın kıvrımı, kasık çizgisi ve göbek düğmesi arasındaki alanda yatay olarak yönlendirilmiş bir kesi gerektirir. Kesi şekli ve uzunluğu, fazla deri miktarı ile belirlenir. Karın derisi kaldırılır ve altta yatan zayıflamış karın kasları onarılır. Üst karın bölgesindeki fazla deriyi çıkarmak için göbek çevresinde ikinci bir kesi gerekebilir. Üst karın derisi aşağı çekilir. Fazla deri kesilir ve kalan deri birlikte dikilir. Mini karın germe ameliyatında göbek deliği yeri ile ilgili bir uygulama yapılmazken, tam karın germe ameliyatında göbek deliği için yeni bir açıklık yaratılır. Göbek deliği yüzeye doğru açılır ve yerine dikilir.
3. Adım- Kesilerin kapatılması: Ameliyatın son adımında kesiler; dikişler, cilt yapıştırıcıları, bantlar veya klipsler yardımı ile kapatır.
Karın Germe Çeşitleri
a) Mini Karın Germe: Karın Germe Ameliyatı çeşitlerinden mini karın germe ameliyatı; tam karın germe ameliyatına oranla daha sınırlı bir bölgeyi kapsar. Uygulama adımları her iki tür için de aynıdır. Mini karın germe ameliyatı “göbek kesesi”de denilen alt karın bölgesindeki küçük çıkıntılı alanı hedef alır. Alt karın bölgesi hedefli bu operasyonda açılacak kesi hacmi tam abdominoplasti ameliyatından daha kısadır. Bu alan göbek deliğinin altında kaldığı için, mini karın germe ameliyatında göbek deliğinin yeniden konumlandırılması gerekli değildir. Ameliyat süresi ortalama 1-2 saattir. İyileşme süreci 1 haftadan azdır.
b) Tam Karın Germe: Karın Germe Ameliyatı çeşitlerinden tam karın germe ameliyatı; adı üzerinde tam karın bölgesini kapsar. Tam karın germe ameliyatı alt ve üst karın bölgesi hedefli çalışılır. Ortalama 2-3 saat süren bir ameliyattır. Tam karın germe ameliyatında karın içi kasları sıkılaştırılır, fazla deri ve yağ dokusu çıkarılır, karın bölgesi şekillendirilmesi yapılır. Bu aşamada karın düzleştirilirken, bel oyuntusu da çalışılır.
Karın germe ameliyatı öncesi
Karın germe ameliyatı öncesi, tıpkı diğer cerrahi uygulamalarda olduğu gibi dikkat edilmesi gereken bir dizi tedbir söz konusudur. Bu tedbirlerin başında karın germe ameliyatından önce, kanama ve ödem riski yaratacak gıda ve ilaçların sonlandırılması gerekir. Kan sulandırıcı ilaçlar, ameliyatın öncesinde de sonrasında da bazı komplikasyonların gelişmesine neden olabilir bu sebeple ameliyattan en az 1 hafta öncesinde bu ilaçların sonlandırılması önemlidir. Ayrıca alkol tüketimi ya da sigara kullanımı önceki dönemde ameliyat sürecine sonraki dönemde ise iyileşme dönemine olumsuz etkileri olan alışkanlıklardır. Doktorunuzun belirlediği tarih aralığında bu alışkanlıklardan uzak durulması önerilir.
Karın germe ameliyatı öncesi dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da güneş ışınlarından korunmaktır. Derideki renk değişimleri cilt yapısını değiştirir ve bu durum ameliyatın hem işleyişine olumsuz etki eder hem de estetik anlamda deride renk dalgalanmalarına neden olabilir.
Karın germe ameliyatı öncesi, kilonun son muayeneden sonra sabit kalmasına dikkat etmek önemlidir. Ağır diyetlerden de aşırı yemek yemekten de kaçınılmalıdır.
Karın germe ameliyatı sonrası
Karın germe ameliyatı sonrası; karın kesisi ve göbek deliği bölgesi cerrahi pansuman ile kapatılır ve olası bir kan toplanması riskinin önüne geçmek için dren konulur ve dinlenmek için hastane odasına alınırsınız. Karın germe ameliyatı sonrası hastanede kalış süresi 1 veya bazı durumlarda 2 gündür.
Ameliyat sonrası ve onu takip eden günlerde hafif ağrı ve cerrahi bölgede şişlik olması normaldir. Her cerrahi prosedürde olduğu gibi karın germe ameliyatı sonrasında da antibiyotik kullanımı söz konusudur. Karın germe ameliyatı sonrası yürüyüş genellikle eğik pozisyonda başlar, karın kaslarını germemek karın bölgesindeki baskıyı azaltmak için bu önemlidir, günden güne kademeli olarak dik yürüyüşe geçilir.
İlgili bölgede sıvı birikmesini önlemek ve iyileşme sürecinde karın desteği sağlamak amacıyla ortalama 6 hafta süresince korse giyilmesi gerekir.
Karın germe ameliyatı sonrası iyileşme sürecinde ilk hafta yatak istirahati ile geçirilir sonrasında hasta günlük işlerini yapabilir duruma gelir. İş ve sosyal yaşama dönüş süresi 2-3 haftanın içinde gerçekleşir. 1-3 hafta arasında rutin doktor kontrolleri vardır yine bu tarih aralığında dikişler alınır. Bu süre zarfında araba kullanmaktan, egzersiz yapmaktan, çalışmaktan, sigara içmekten ve alkol tüketiminden kaçınılmalıdır. Şişliği azaltmak ve vücudun iyileşme yoluyla yeni şeklini korumasını sağlamak için korse her zaman giyilmelidir. Hastalar, uyanık veya uykuda olsun, yarı yaslanmış bel destekli bir pozisyonda dinlenmelidir. Zaman zaman yürümek ve yavaş yavaş artan hafif aktiviteler dolaşımda yardımcı olmak için önemlidir.
3.haftadan sonra normal hayata dönülse de düzenli egzersiz ve aktiviteler için 6. hafta ve sonrasını beklemek önemlidir. 6. haftadan sonra başlanabilecek egzersizler hafif planlanmalı, vücut tamamen iyileşene kadar karın egzersizlerinden uzak durulmalıdır (en az 24 hafta) 6 ile 12. hafta aralığında vücut tamamen iyileşecek ancak ameliyatın nihai sonuçlarının alınabilmesi için biraz daha beklemek gerekecektir.
Karın germe ameliyatı sonrası mutlaka sağlıklı bir beslenme programı uygulanmalıdır. Sonuçların kalıcı olması için düzenli egzersiz ve sağlıklı diyet rutini kurmak önemlidir. Kiloyu sabit korumak, hamilelikten uzak durmak kalıcı sonuçlar vaat eden bir karın germe ameliyatı sonrası için önemlidir.
Karın germe ameliyatı sonrasında kesi yerindeki yara izi 1 yılın sonunda düz ve soluk bir görünüm alır ve estetik açıdan bir sıkıntı yaratmayacak şekilde iyileşir.
Karın germe ameliyatı fiyatları 2020
Karın germe ameliyatı fiyatları, ameliyatın türü, hastanede yatış süresi, doktor, ameliyatın yapılacağı il gibi faktörlere bağlı olarak farklılık gösterir.
Kimler Bu Ameliyat İçin Uygundur?
Karın germe ameliyatı 18 yaş üzeri herhangi bir sağlık problemi olmayan kadın-erkek herkes için uygundur. Karın germe ameliyatı; aşırı kilo kaybı sonrası karın bölgesinde deri fazlası olan; karın kasları gevşemiş ve bölgesel yağlanma sorunu yaşayan; karın cilt yüzeyinde çatlak, iç karın kaslarında ise deformasyon olan kişilere uygulanır. Hamile ve emziren annelere ve ameliyat sonrası 2 yıl içinde gebelik düşünen kişilere karın germe ameliyatı yapılmaz. Karın germe ameliyatı sırasında her ne kadar karın bölgesindeki fazla yağların alınması söz konusu olsa da bu asla bir kilo verme ameliyatı değildir. Amaç vücudun şekillendirilmesini sağlamaktır bu nedenle kilo verme hedefindeki kişilere de karın germe ameliyatı yapılmaz.
Olası Komplikasyonlar Nelerdir?
Karın germe ameliyatı sonrasında gözlemlenebilecek komplikasyonlar hemen hemen her cerrahi operasyonda olduğu gibi nadir gözlemlenen risklerdir. Enfeksiyon ya da deri altı sıvı ve kan birikmesi gibi riskler zaman zaman karın germe ameliyatlarında da görülebilir. Bu risklerinin önüne geçmek için ameliyat sonrası antibiyotik tedavisi ve dren uygulaması yapılmaktadır
Karın germe ameliyatı sonrasında zaman zaman kesi yerlerinde geç iyileşme ya da kötü yara iyileşmesi olabilir. Özellikle sigara içen kişilerde bu tip risklerin oluşma olasılığı fazladır. Doktorunuz bu konuda gerekli müdahaleyi yapacaktır.
Karın germe nasıl yapılır?
Karın germe ameliyatı temel olarak 3 yöntemle yapılır.
- Tam Karın Germe -Abdominoplasti
- Mini Karın Germe -Mini Abdominoplasti
- Genişletilmiş Karın Germe – Extended Abdominoplasty
Genişletilmiş Karın Germe Ameliyatında karın bölgesindeki yağ dokusunun azaltılması, karın kaslarının sıkılaştırılmasına ek olarak popo ve bel bölgesi de kapsama dahil edilir. Kalça, aşk tutamaçları diye adlandırılan sırt-bel bölgesi ve dış uyluklardaki sarkmayı azaltmak için deri yukarı doğru çekilerek gerilir.
Tam karın germe ameliyatı ile çözülemeyecek vakalarda “Ters Karın Germe -Ters Abdominoplasti” yöntemi de kullanılabilir. Bu yöntemde açılacak kesi yerleri bikini bölgesinde gizlenemeyeceği için çok tercih edilmemektedir.
Sigorta Karın Gerdirmeyi Kapsıyor mu?
Karın germe ameliyatı SGK tarafından karşılanmamaktadır. Estetik cerrahi alanında ele alınan karın germe ameliyatları sigorta kapsamı dışında tutulur.
Karın germe fazla yağdan kurtuluyor mu?
Evet, karın germe ameliyatında fazla yağ dokusu da alınmaktadır.
Karın germe ile aynı anda liposuction alabilir miyim?
Evet! Liposuction ve karın germe sıklıkla kombine edilen prosedürlerdir. Hem tek başına hem de birlikte rahatlıkla uygulanabilir.
Ameliyatın Özeti
Karın germe ameliyatı seçilen ameliyat çeşidine göre ortalama 1 saat ile 3 saat aralığında, hastane ortamında, genel anestezi altında yapılır. Sezeryan çizgisi de denilen bölgeye atılan kesi ile karın yağ ve kas bölgesine ulaşılır. Karın kasları özel dikiş yöntemleri ile sıkılaştırılırken fazla yağ dokusu da çıkarılır. Bu iki işlemin ardından oluşan deri fazlalığı alınarak kesi kapatılır. Bir ya da birden fazla diren yerleştirilerek ameliyat sonlandırılır.