Orta yüz düşmesi olarak da adlandırılır. Bu bölge; göz çevresinden gözyaşı oluğuna, elmacık kemiğinden burun kanatlarına ve son olarak da ağız çevresini içerisine alan kısmı oluşturur. Yüzün en belirgin hatlarını oluşturan orta yüz, en erken yaşlanan noktalar arasında denilebilir.
Zaman içerisinde göz altında var olan çukurluk belirgin şekilde ortaya çıkmaya başlar. Gözyaşı çukuru olarak adlandırdığımız bu alan genişler ve gözün yorgun görünmesine neden olur. Göz kapakları düşer. Kaşlar aşağıya doğru iner. Elmacık kemikleri incelir ve aşağıya doğru sarkmalar meydana gelir. Buna bağlı olarak burun kanatlarından başlayan bir oluk ağız kenarına kadar iner. Bu da kişide yorgun, mutsuz, bitkin bir görüntü oluşmasına neden olur.
Orta yüz hatlarında meydana gelen değişimler mimiklerin de etkisi ile daha kısa sürede belirgin hale gelir. Yaşa bağlı olarak deri altındaki yağ dokusu, adaleler gevşeyerek aşağıya doğru yer değişikliğine sebep olur. Bu değişiklik neticesinde yüzün anatomisi bozulur. Orta yüz germe ameliyatında bir nevi düşen yüz simetrisini yukarıya doğru kaldırdığımızı söyleyebiliriz.
Hangi Durumlarda Orta Yüz Gerdirilir?
- Burun kanatlarından ağız kenarına kadar uzanan çizgileriniz çene çizgisi hizanıza (jaw line) geldi ise;
Bu durumda kişinin görüntüsü mutsuz, bitkin, asık surat seklinde kendini gösterir.
- Orta yüz sarkmış şekilde ise;
Yasa bağlı elmacık kemiklerinde küçülme, zayıflama, deri altında yağ dokusu kaybı olur. Elmacık kemikleri hacmini kaybeder, yüz incelir ve yanaklar aşağıya doğru kendini bırakır.
- Gözünüzün alt kısmında fark edilir derecede değişim var ise;
Yağ dokusu kaybı nedeni ile boşalma ve oluklu bir görüntü meydana gelir. Gözyaşı çukuru da dediğimiz yerin olması gerekenden fazla derinleşmesi, aşağılara inmiş olması müdahale gerektirir.
Orta Yüz Germe Ameliyatı Nasıl Uygulanır?
Orta yüz ameliyatında birden fazla yöntem uygulanabilir. Kulağın kenarından kesi atılarak müdahale edilebilir. Ya da kirpik diplerinden kesi atılır ve iz kaybedilir. Ayrıca alın bölgesinden de müdahale edilebilir. Bu işlemin kesi izini gizlemek için saç derisinden yardım alınır.
Kesiler 3 milim kadardır. Orta yüzde volüm tamamlanması, esnek dokuların gerginleştirilmesi, fazla derinin uzaklaştırılması, yeri değişen ve sarkmaya neden olan yağ dokularının yerine alınması, dokuların çekilmesi ve eski yerlerine alınması gibi işlemler yapılır.
Ameliyat izi, yok denecek kadar azdır. Üstelik bu izler gizlendiği için yüzün herhangi bir yerinde görülmez. Kirpik diplerinde, saç derisi içerisinde ya da kulak arkasında olacak şekilde dikiş atılır ve gizlenmiş olur.
Anestezi, olarak genel anestezi uygulanır. Hasta hiçbir şekilde acı hissetmez.
Ameliyat süresi, uygulanan işlemlere göre değişiklik göstermekle beraber 1 ile 2,5 saate kadar sürebilir.
Ameliyattan sonra hastanede kalmak gibi bir zorunluluk söz konusu değildir. Aynı gün taburcu olunacağı gibi gerekli görüldüğü takdirde kalmak da gerekebilir.
Ameliyat Sonrasına Dikkat
Ameliyattan sonra bazı hassasiyet gerektiren durumlar bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şu şekildedir:
- 2-3 gün boyunca saçlar yıkanmamalıdır.
- Kan sulandırıcı, aspirin gibi ilaçlar alınmamalıdır.
- Ağır aktivitelerden 2 hafta kadar uzak durulmalıdır.
- 3 hafta kadar kalp seviyesinden yüksek yastık tercih edilmelidir.
- Yüz üstü yatmak sakıncalı ve kesinlikle yasaktır.
- Yüzün darbe almamasına dikkat edilmelidir.
- Yüzde geçici his kayıpları olabilmektedir.
- Ödem, şişlik, morluk gibi değişimler olabilmektedir. Bir hafta içerisinde azami ölçüde geçecektir.
- Sigara kullanımı önerilmemektedir.
- Sık sık buz uygulaması yapılmalıdır. Şişlik ve morluk oluşumunu daha kısa sürede geçirmesi açısından önerilir.
- Ağır sporlar için en az 1 ay beklenmesi önerilir.
- Ameliyat sonrası ilk üç ay güneşte fazla kalınmaması önerilir. Yüz bölgesinin uzun süre güneşe maruz kalması iyileşmeyi geciktireceği gibi deri altına da zarar verebilir.
Şişlikler Ne Zaman İner?
Orta yüz ameliyatından sonra şişlikler genellikle 3 ay içerisinde inmeye başlar.
Dikişlerin Alınma Zamanı
Dikişler ortalama bir hafta içerisinde alınır.
Hastanede Kalmak Gerekli Mi?
Hasta, orta yüz germe ameliyatından sonra anestezi etkisinin geçmesi için odaya alınır. Yaklaşık 6 saat içerisinde hasta, kendine gelir. Doktorun onayı ile hasta, taburcu edilir ya da bir gün hastanede yatırılır.
Orta Yüz Germe Ameliyatı Kalıcılığı
Yüz germe ameliyatlarında sonuçlar etkili ve uzun süre kalıcıdır. Ameliyattan sonra eskiye dönüş yaşanmaz. Ancak zaman faktöründen kaynaklı biyolojik değişim kaçınılmazdır.
Orta Yüz Germe Ameliyatı ile Birlikte Başka Operasyonlar da Yapılır Mı?
Orta yüz operasyonu ile birlikte kaş kaldırma, boyun germe, göz kapağı kaldırma gibi operasyonlar da yapılabilir. Buna bağlı olarak ameliyat süresi uzamaktadır.