Meme Dikleştirme Ameliyatı (Mastopexy)
Meme dikleştirme ameliyatı aynı zamanda mastopexy ya da meme kaldırma ameliyatı olarak ta bilinen bir estetik meme operasyonudur.
Göğüs Estetiği Ve Meme Dikleştirme Ameliyatı
Eğer meme uçlarınız meme katlantı çizgisi seviyesine kadar inmiş ise HAFİF, bu çizginin altında ise İLERİ derecede
meme sarkıklığınız var denebilir. Bu da sizin meme dikleştirme ameliyatına ihtiyacınız olabileceğini gösterir.
Göğüsler Neden Sarkar?
Yaşlanmaya bağlı hormonsal nedenler ile meme dokusunda azalma olur. Bu da memenin içinin boşalmasına ve sarkmasına neden olur. Emziren annelerin göğüsleri de sarkmaya daha meyilli olur. Ayrıca yerçekimi memeleri aşağı doğru çekerek sarkmalarına sebep olur. Bazı durumlarda ise sarkıklık çok erken yaşlarda başlar ve tamamen memeyi taşıyan bağların doğuştan zayıf olmasından kaynaklanır.
Ameliyat, Kesikler Ve İzler
Memeye yeniden şekil vermek, sarkıklığı tamamen gidermek, aynı anda da memeyi büyültmek ya da küçültmek mümkündür. Henüz iz bırakmadan meme dikleştirebilecek bir ameliyat tekniği bilinmemektedir. Kullanılan teknikler meme ucunun deri ile birleştiği bütün çevresi boyunca ve meme altına doğru uzanan bir iz bırakırlar. Bu iz alttaki katlantı çizgisinde devam eder. Genellikle meme ne kadar sarkıksa bırakılan izlerin o kadar uzun olacağını kabul edebiliriz.
Kimler Bu Ameliyat İçin Uygundur
Göğüslerinizdeki sarkıklık orta derecede ise, ve izlerden ciddi şekilde rahatsız olacağınızı düşünüyorsanız bu ameliyat sizin için uygun değildir. Ama göğüs sarkıklığınız aşırı ise ve hiç bir şey bundan daha kötü olamaz diyorsanız bu ameliyat size uygundur. Ameliyat sonunda dik ve istediğiniz boyda göğüsleriniz olacaktır.
Komplikasyonlar
Her ameliyatta olduğu gibi kanama ve enfeksiyon riski vardır.Bu tür ameliyatlarda ciddi bir kanama olması olasılığı neredeyse yoktur. Kanama memenin bir kenarında kan birikmesi (hematom) şeklinde olabilir. Ameliyattan sonraki beşinci gün civarında tek taraflı bir şişlik enfeksiyon habercisi olabilir. Bu tip komplikasyonların ihtimali oldukça düşüktür. Cilt kaybı, yine nadir olmasına rağmen görülebilecek komplikasyonlar arasındadır. Genellikle ameliyattan sonra sigara içen hastalarda gözükür. Özellikle çok büyük memelerin küçültüldüğü ameliyatlarda bu risk daha artar. Deri siyah renkli sert bir şekil alır ve uzun süre pansuman yapılması gerekebilir.
Ameliyattan sonraki ilk iki haftanın kritik olduğunu unutmayın.
Estetik Sorunlar
Asimetri bu ameliyattan sonra karşılaşılabilecek sorunlar arasındadır. Ciddi asimetrilerde bir rötuş ameliyatı gerekebilir. Bu ameliyatın sonucunda meme şeklinizi hiç beğenmeme ihtimalide vardır.
Ameliyat Sonrası
Ağrılı bir ameliyat değildir. Genellikle hastalar aynı gün taburcu olabilir ve 3-4 gün sonra işlerine dönebilirler. İlk gece nispeten sıkıntılı geçebilir. Genellikle ağızdan alınacak basit bir ağrı kesici yeterli olur. Bu ameliyat sonucunda ciddi morarmalar ve şişlikler beklenmemektedir.
Bu ameliyat için bir haftanızı ayırmak en doğrusu olacaktır. Bir haftanın sonunda neredeyse normale dönmüş olursunuz
Ameliyatın Özeti
- Anestezi şekli: Genel.
- Ameliyat nerede yapılmalı: Bir hastanede ve ameliyathanede.
- Ameliyat süresi: 2 saat.
- Hastanede yatış süresi: Aynı gün taburcu olunabilir.
- Ameliyat sonrası ağrı-sıkıntı: Bir kaç gün hafif bir sızlama olabilir. Özellikle ilk bir kaç gün kol hareketlerinde hafif ağrı olur. Genellikle ağızdan alınan basit ağrı kesiciler yeterli olur.
- Şişme, morarma: 5-10 gün arasında, orta derecede.
- Dren: Düşük bir ihtimalle drenler kullanmak gerekir. Drenler ertesi gün alınır.
- Pansuman: 3-4 günde tamamen çıkarılıyor.
- Sütyen: 4 hafta yumuşak sporcu sütyeni kullanmak gerekiyor.
- Dikişler: 10. gün civarında alınıyor.
- Ne zaman işe dönülebilir: 3-7 gün.
- Araba kullanmak: 7 gün sonra
- Günlük hayata dönüş: Ameliyattan sonraki bir kaç gün kol hareketlerinde hafif ağrı olur. Bu memenin üzerinde bulunduğu göğüs kaslarının hareketleri ile oluşan ağrıdır. İlk bir kaç hafta ağırlık kaldıramaz, eğer küçük çocuğunuz yada bebeğiniz varsa onları kucağınıza ancak otururken alabilirsiniz.
- Spor: 2 hafta sonra uzun yürüyüşler, 3-4 hafta sonra koşuya başlanabilir. Kolların kullanıldığı sporlara 4-5 hafta sonra başlanabilir.
- Son şekil: 6. ay civarında.