Meme Büyütme
Göğüs büyütme ameliyatı (augmentation mammaplasty) hem dünyada hem de ülkemizde en popüler ameliyatlardan birisidir.

Meme Büyütme Ameliyatı (Augmentation Mammaplasty)

Göğüs büyütme ameliyatı (augmentation mammaplasty) hem dünyada hem de ülkemizde en popüler ameliyatlardan birisidir. Her ameliyatta olduğu gibi göğüs büyütme ameliyatının da hangi durumda ve ne amaçla yapıldığını çok iyi belirlemek çok önemlidir.

Meme Büyütme

Göğüs Estetiği Ve Meme Büyütme Ameliyatı

Göğüs büyültme ameliyatında kullandığımız tek  yöntem meme protezidir. Meme protezinin amacı göğüslerinizi büyültmek olabilir. Genellikle protezlerin sarkık memeleri de kaldırabileceği düşünülmektedir.Bazı durumlarda protezler bu amaç ile kullanılabilir ,ama gerçekten sarkmış bir göğüsün ilk önce “kaldırılması”, sonra gerekiyor ise protez ile büyütülmesi gerekir.

Meme protezlerinin farklı şekli ve çeşidi vardır.Ortak olan şey dışlarının silikon olmasıdır. Bu silikon torbanın içinde; sıvı ya da katı silikon, ya da serum fizyolojik vardır. Katı silikon protezlerin özelliği patlasa dahi silikon akmamasıdır. Protezlerin yüzeyleri düz ya da pütürlüdür. Şekilleri ise ; yuvarlak ,anatomik ve asimetriktir. Protez boyları hacimlerine göre ve cc olarak ifade ediliyor.( 1 cc = 1 mm³)  En sık kullanılan boylar 200 – 350 cc arasında olanlardır. Asimetrik memelerde her bir göğse farklı ebat protez uygulanabilir.

Meme protezi sonrasında sadece cup olarak sutyen ölçünüz büyüyecektir.

Ameliyat Teknikleri

Ameliyat silikon bir protezin göğüs altına yerleştirilmesinden ibarettir.Bunu yapmanın bir kaç farklı yolu vardır.Protezler göğüs kasının ya altına ya da üstüne (meme bezlerinin hemen altına) konulur.

Kas altına konulan protezlerin duruşu kas üstü bir proteze göre daha az doğal olacaktır. Bununla beraber protezi kasın altında tutmak daha güvenlidir. Kas, hem protezi korur hem de komplikasyon olarak “kapsül” gelişme ihtimalini azaltır. Eğer koltuk altından yapılan kesim ile ameliyat olmayı düşünüyorsanız ,tek alternatif kas altı ve su dolu protez kullanmaktır.

Kas üstü protezler biraz daha yüzeysel dururlar,bu duruş onları daha doğal yapar. Anatomik şekilli protezleri kullanmanın da tek yolu kas üzerine koymaktır. Kas altında protezin şekli kaybolur.

Kesim yeri için 3 ihtimal vardır.

Koltuk altı kesimi: Koltuk altında kıllı bölgenin bittiği yerde 3-4 santimetrelik bir kesimden girilerek protez yerleştirilir. Bu teknik ile  ameliyat sahasını görmek çok zordur. İçi boş protez ya el yordamı ya da endoskopik olarak yerleştirilir ve sonra serum fizyolojik ile doldurulur.

Meme ucu kesimi: Eğer meme ucu genişse, renkli kısmın cilt ile birleştiği yerden yarım ay şeklinde bir kesim ile protez konulabilir. Kalan iz belli belirsiz olur.Bu teknikte meme ucunda his kaybı olması ve emzirmede problem yaşanması ihtimali söz konusudur.

Göğüs altı kesimi: Memenin altındaki doğal katlantı çizgisinden 3- 5 santimetre bir kesim ile protez konulur. Katlantı çizgisi içerisinde saklanan çok az bir iz kalır. Bu yöntem, hem en güvenilir hem de en kolay olması sebebiyle dünyada en çok tercih edilen kesim şeklidir.

Komplikasyonlar

Ameliyata bağlı çıkabilecek komplikasyonlar: Bu ameliyatta ciddi bir kanama olması olasılığı yok denecek kadar azdır. Kanama protezin bir kenarında kan birikmesi (hematom) şeklinde olabilir.

Ameliyattan sonraki beşinci gün civarında tek taraflı bir şişlik enfeksiyon habercisi olabilir. Bu tip komplikasyonların ihtimali oldukça düşüktür.

Protezlere bağlı çıkabilecek komplikasyonlar: Silikon kaplı protezleri vücut yabancı bir madde olarak kabul edip, protez etrafında çok ince bir bariyer oluşturabilir. Nadir durumlarda bariyer kalınlaşarak “kapsül” dediğimiz sert bir yapıya dönüşebilir. Kapsül eğer ileri derecede ise meme şekli bozulur ve tedavi edilmesi gerekebilir.

Protezlerin “patlaması” ise pek olasılık dahilinde değildir. Protezler üzerlerinden kamyon geçse bile patlamayacak kadar sağlamdırlar. Sadece keskin ya da sivri bir cisimle delinebilirler.

Ameliyat Sonrası

Büyüklük ve zorluk olarak orta derecede bir ameliyattır. Hastalar genellikle ilk 3-4 gün kol hareketlerinde biraz ağrı hissederler ve göğüslerinin gergin olduğundan yakınırlar.

Ameliyat sonrası aynı gün taburcu olabilir ve 3-4 gün sonra işinize dönebilirsiniz. İlk gece nispeten sıkıntılı geçebilir. Genellikle ağızdan alınacak basit bir ağrı kesici yeterli olur. Bu ameliyat sonucunda ciddi morarmalar ve şişlikler beklenmemektedir.

Bu ameliyat için bir haftanızı ayırmak en doğrusu olacaktır. Bir haftanın sonunda neredeyse normale dönmüş olursunuz.

Ameliyatın Özeti

  • Anestezi şekli: Genel.
  • Ameliyat nerede yapılmalı: Bir hastane ameliyathanesinde.
  • Ameliyat süresi: 1,5-2 saat.
  • Hastanede yatış süresi: Aynı gün taburcu olunabilir.
  • Ameliyat sonrası ağrı – sıkıntı: Bir kaç gün hafif bir sızlama olabilir. Genellikle ağızdan alınan basit ağrı kesiciler yeterli olur.
  • Şişme, morarma: 3-6 gün arasında, orta derecede.
  • Pansuman: 2 günde tamamen çıkarılıyor.
  • Sutyen: 4 hafta yumuşak sporcu sutyeni kullanmak gerekiyor.
  • Dikişler: Alınması gereken dikiş yoktur.
  • Ne zaman işe dönülebilir: 3–7 gün.
  • Spor: 2 hafta sonra uzun yürüyüşler, 3 hafta sonra koşuya başlanabilir. Kolların kullanıldığı sporlara 4. haftadan sonra başlanabilir.
  • Son şekil: Genellikle il 1-2 ay göğüsler olduğundan %30 daha büyük dururlar. Bunun sebebi cerrahi şişliklerdir. Bunların geçmesi ve memenin tam şeklini alması 3.ay civarında olur.
Online Randevu
Op. Dr. Serhat Tuncer
Op. Dr. Serhat Tuncer
Yaklaşık 1 saat içerisinde cevap verebilir.
Op. Dr. Serhat Tuncer
Merhaba, Size nasıl yardımcı olabilirim?
11:31